//
Asteptari indeplinite, participanti fericiti – 2012

Pentru 95% dintre participanți, impresia generală asupra conferinței a fost evaluată drept excelentă și foarte bună.
Peste 80% au declarat că în mare și foarte mare măsură le-au fost îndeplinite așteptările legate de obiectivele conferinței.
Aproape jumătate dintre cei care au completat formularul de feedback consideră că delegațiile străine au adus plus valoare evenimentului în foarte mare măsură.
În ceea ce privește organizarea din punct de vedere logistic a conferinței, respondenții au găsit-o drept excelentă și foarte bună, doar un singur răspuns a indicat-o drept bună.
Din răspunsurile date, am tras concluzia că speed training-ul este agreat de către majoritatea covârșitoare – 97% drept format potrivit pentru conferință (un singur răspuns – satisfăcător), urmat la mică distanță 90% de târgul de idei și tot de 90% de unconference. Aproape 80% dintre cei care au completat formularul de feed-back apreciază drept utilă sesiunea de Surse pentru resurse (Finanțări).

Analizând criteriul de utilitate al informațiilor transmise în timpul speed training-ului, cea mai apreciată sesiune a fost cea dedicată Comunicării interpersonale – Etapele maturizării – 95% – Nicu Zegheanu, urmată de cea de Improvizație – 90% – Bogdan Grigore, apoi, în ordine, Participanții dificili – 83% – Ovidiu Petre Ana și Instrumente de analize de nevoi – 60% – Melinda Bedo.

Ce ți-a plăcut cel mai mult la acest eveniment?:
„Mi-a plăcut căldura oamenilor cu care am intrat în contact și dorința lor de a împărtăși experiențele legate de training-urile susținute, experiențe ce le-au adus bucurii de-a lungul timpului. Iar acest lucru contează cel mai mult, să faci ceea ce îți place și să o faci cu devotament și cu încrederea că poți ajuta în comunitatea ta. Fiecare poate pleca de la o asemenea întâlnire mult mai bogat în cunoștințe, atât personale, cât și profesionale, iar acest lucru duce la dezvoltare”- Ionela Panait – Biblioteca Județeană Dinicu Golescu Argeș;

”Faptul că bibliotecari din toată țara sunt aduși la un loc și pot face schimb de experiență”. Vlăduț Andreescu – Biblioteca Județeană Ion Heliade Rădulescu Dâmbovița;

”Cred că cel mai mult mi-a plăcut că, organizându-se târgul de idei, trainerii din țară au fost implicați personal și acest lucru s-a simțit în atmosfera creată. În general, participanții au părut mai implicați în tot ceea ce s-a întâmplat la conferință”. – Carmen Drăgoi, Biblioteca Județeană Ovid Densușianu Hunedoara – Deva;

”Este foarte greu să răspunzi la întrebarea: Ce mi-a plăcut cel mai mult?, pentru că au fost prezentări frumoase, am aflat idei extraordinare și m-am reîntâlnit cu oameni minunați. Suprapunerea cu Sărbătorile de iarnă au făcut ca seara petrecuta alături de colegi să pară ca o seară în familie”. Stanciu Loredana,  Biblioteca Județeană Nicolae Iorga – Ploiești.

În topul impresiilor, se situează atmosfera relaxată atât a organizatorilor, dar și cea a participanților, implicarea GLT-ului în organizare, prezentările făcute de către fiecare dintre regiuni la standurile de la Târgul de idei. Multe idei bune și materiale de promovare bine făcute: Moldova s-a întrecut cu multitudinea de cursuri pe care le organizează bibliotecile lor, Constanța cu ideea de a realiza (tipări) un volum de impresii ale participanților la cursurile de formare, Vrancea cu aspectul artistic-artizanal al promovării activității Biblionet.

Inspirate modalități de prezentare, iar show-ul regiunii de centru a făcut mare senzație.
Tot în fruntea preferințelor se află și joculețul de socializare – adecvat și distractiv.
Participanții la conferință au mai apreciat și poveștile spuse de invitații speciali, revelația importanței muncii unui bibliotecar comunal și impactul pe care îl are el în comunitate.
Nota 10 pentru că au fost acceptați si bibliotecari care sunt traineri fără marca IREX.
Conferința? Un tot unitar: ”este ca atunci când mănânci un fruct care îți place. În momentul în care l-ai terminat, ai o senzație de mulțumire și nu poți să spui care bucățică a fost cea mai bună”.

Descrie pe scurt cum ai folosit sau vei folosi in activitatea din biblioteca cateva din subiectele tratate la Conferinta: 

Unii nu au scris nimic, unii inca nu au aplicat nimic, altii au impartasit colegilor informatiile primite in cadrul conferintei

– Tot ce am aflat la Conferinta voi folosi in activitatea mea, insa pana acum nu am avut ocazia sa folosesc nimic din ce am invatat. // – Am invatat multe lucruri folositoare de la colegii mei in cadrul Conferintei care ma vor ajuta in activitatea de trainer. Toate sesiunile mi-au fost utile. // – deocamdata timpul a fost prea scurt pentru a pune in aplicare idei „furate” de la conferinta.

Speed training:
“Informatiile primite la sesiunile de speed training, dupa parerea mea sunt foarte folositoare si le putem utiliza, atat in activitatea  noastra de trainer cat si in activitatea noastra de zi cu zi.”
“tot ce s-a prezentat la sesiunile de speed-training si parte din ideile de la targ le voi folosi la cursurile pe care le voi sustine.”
“Un format de cursuri ar fi improvizatia lui bogdan dusa mai departe in provincie. Asa ca voi incepe sa gandesc cateva sesiuni pe improvizatie si comunicare.”
“In cadrul activitatii mele ca formator voi folosi informatiile din sesiunea „Improvizatie” – Bogdan Grigore”
“Voi folosi la training informatiile de la sesiunile prezentate de Nicu Zeghean, Bogdan Grigore, Ovidiu Ana”
“Mi-au placut cele patru sesiuni : Instrumente de analiza de navoi, Participanti dificili, Improvizatie si Etapale maturizarii in comunicarea interpersonala si desi timpii acordati acestori sesiuni au fost prea mici totusi m-au ajutat sa percep altfelanumite lucruri si ca atare sa actionez un pic altfel in activitatea mea de zi cu zi la bibliteca.”
“sesiunea referitoare la participantii dificili mi s-a parut interesanta si voi folosi unele dintre idei“
“speed trainingurile mi s-au parut o idee foarte buna, deci cand voi avea ocazia le voi folosi”
“Voi imbunatati comunicarea cu colegii din bibliotecile comunale ca urmare a sesiunii lui Nicu Zegheanu. Am invatat cum sa te adaptezi la orice situatie, prin improvizatie.”
“Sesiunea de improvizatie a fost foarte distractiva dar dupa ce am „decantat” am ajuns la concluzia ca e de fapt si utila. Improvizatia e importanta pentru un trainer pentru ca in activitatea aceasta se intampla de multe ori sa fii pus in fata unor situatii neprevazute sau persoane dificile.Exercitiile acestea ne vor folosi tocmai pentru ca avem deja niste modele de reactie. Sesiunea despre maturizarea in comunicarea interpersonala a fost foarte utila. Drept rezultat am analizat din aceasta perspectiva etapa in care ma situez si am luat deciziile necesare pentru evolutia mea profesionala si personala ulterioara.”

“Informatiile de la toate cele 4 speed training-uri sunt sigura ca imi vor fi de folos atat in activitatea desfasurata in cadrul bibliotecii cat si la cursurile pe care le voi tine in cadrul programului Biblonet.”
“De la sesiunea de Improvizatie, voi lua secvente pe care le voi folosi in traininguri.”

– Mi s-a parut interesanta Sesiunea „Participanti dificili” (Ovidiu Ana). Am „furat” cateva idei despre participantii dificili. Mi-a placut foarte mult Sesiunea „Improvizatie” (Bogdan Grigore). Voi folosi acele exercitii la cursurile noastre din biblioteca. Interesant si Targul de idei – am vazut ce fac si alti colegi din tara.

– Subiectele tratate la Conferinta isi vor gasi in mod cert aplicabilitatea in munca noastra de traineri si in acest an: cu certitudine vom intalni participanti dificili, vom avea momente de „ïmprovizatie” si vom avea nevoie de surse pentru finantari – asa incat informatiile aflate la aceasta Conferinta isi vor proba, fara doar si poate, utilitatea.

Idei noi
“Voi aplica metodele de lucru pentru grupurile de utilizatori ce for participa la urmatoarele cursuri sau programe din biblioteca”
“idei de la targul de idei”
“Formatul Conferintei il voi prelua si adapta pentru un alt proiect extraprofesional.”
“Organizarea conferintei in sine este un exemplu de buna practica ce poate fi folosit.”
“Voi alcatui sesiunile de formare utilizand aspecte si exercitii pe care le-am invatat la aceasta conferinta.”
“Fiecare clipă şi fiecare moment ne-a oferit câte ceva nou şi voi încerca să ţin cont şi să aplic ceea ce mi-a plăcut mai mult, dar la timpul potrivit.”
– La aniversarea zilei bibliotecarului as putea desfasura o activitate de felul Targul de idei pentru ca bibliotecarii sa poata face schimb de idei. As putea dezvolta si cel putin 2 ateliere cu tema Surse pentru resurse – pentru a veni in sprijinul bibliotecarilor cu informatii utile.
– Initierea de proiecte utile atat bibliotecarilor cat si citittorilor, accesare de finantari, dezvoltare personala si profesionala
– Targul de idei  va fi unul din proiectele pe care le voi iniţia  in cadrul BJAIV

CURSURI NOI
“Incurajarea bibliotecarilor locali pentru a face la randul lor, cursuri pentru comunitate.”
Am aflat povesti frumoase despre bibliotecile din tara noastra, am cunoscut oameni noi si am impartasit din experienta noastra. Voi dezvolta in biblioteca mea si alte activitati, cum ar fi: cursuri noi dar si pe alte segmente de varsta decat cele cu pensionarii.

Surse pentru resurse
“ surse pentru resurse este unul din subiectele care ma vor influenta in activitatile viitoare”
“Am accesat deja sursele de finantare prezentate,  pentru scriere de proiecte”
“Surse pentru resurse a fost  o sesiune ce a adus multe lucruri noi, nestiute, in discutie. Asa ca ma voi baza pe informatiile obtinute acolo pentru a le disemina mai departe in judetul meu de provenienta. Acest lucru se va intampla chiar in cadrul intalnirii bibliotecarilor din intreg judetul la sfarsitul lunii ianuarie. Felicitari celor care au avut o asemenea initiativa.”
“Cu siguranta voi incerca sa profit de finantarile care sunt disponile in acest an”
“Voi incerca sa atrag finantare pentru biblioteca prin intermediul surselor prezentate la sesiunea Surse pentru resurse.”
“Am identificat niste oportunitati de finantare pe care sper sa le accesam in viitor. Cum reclama este sufletul comertului, tot asa este si cand vine vorba de activitatile din biblioteca: promovati, promovati, promovati!”
“Am primit multe informatii utile despre finantari sper sa le pot aplica pentru biblioteca noastra.”
“Partea de finantare pentru nproiecte a fost deopotriva informativa si instructiva. Discutiile pe care le-am avut in cadru informal cu cei care au aplicat ne-au convins ca nu e atat de greu de obtinut o finantare. Voi urmari calendarul  proiectelor si voi aplica.”
“identificarea si analizarea unor surse de finantare functie de nevoile identificate”
– Tehnicile prezentate la sesiunile de speed-training fac (vor face) parte din activitatea zilnica de training (TNA, participanti dificili, improvizatie)
– Voi aplica la proiecte noi incercand sa obtin finantari din alte surse pentru ca am vazut la colegi cat de multe lucruri se pot face intr-o biblioteca

Dezvoltare continua

„Conteaza cat te dezvolti, perfectiunea apartine Divinitatii ” spunea Nicu Zegheanu, iar asta e visul vietii mele, sa ma dezvolt, atat pentru mine, cat si pentru participantii la cursurile livrate de mine. Ma mai gandesc sa-mi constientizez si mai mult comportamentul, pentru ca trainingul Nu este pentru trainer, ci Este pentru participant!

“Fiecare bucatica din Conferinta este importanta si are locul / rolul ei bine stabilit, exact ca intr-un puzzle. Toate imi vor fi de folos in continuare pentru a contribui, construi si sustine activitatea de formare in biblioteci.
Am folosit si folosesc in continuare instrumente de analiza de nevoi pentru a putea veni in intampinarea satisfacerii nevoilor membrilor comunitatii. Am constientizat ca improvizatia este ceva ce fac in fiecare zi, este ceva ce ma ajuta sa depasesc situatiile neasteptate. Mi s-a deschis o alta perspectiva asupra participantilor dificili. Le multumesc ca exista si ma ajuta sa ma dezvolt. Ma privesc pe mine cu alti ochi si constat ca mai am foarte multe de invatat. Minunat … sunt la inceput de drum :).”

“Voi incerca sa vad daca unele idei, privind activitatile oferite de colegii din tara, pot fi desfasurate si la noi in comunitate. Iar ideile schimbate, intre noi trainerii, ma vor ajuta sa ma dezvolt mai mult in aceasta meserie. Sper sa devin in cele din urma un Supertrainer. :)”

“Desi ma interesa mai mult care va fi viitorul bibliotecilor ca centre de formare, participarea la conferinta am aprecit-o la justa sa valoare. Lucrurile pe care le-am vazut mi-au intarit convingerea ca biblioteca POATE fi centru de formare si ca ar trebui sa invatam sa „ne vindem mai bine”.

“in rezolvarea unor probleme punctuale legate de activitatea de trainer”
“identificarea unor nevoi specifice in comunitate”

Voluntariat in biblioteca:  „Mă gândesc sa căutăm să implicăm mai mulți voluntari în activitățile derulate în bibliotecă, deoarece, am realizat acum la conferință, că voluntarii ne pot fi de mare folos în găsirea și convingerea surselor pentru resursele de care avem nevoie în varii proiecte…”

Ce consideri ca trebuie imbunatatit la urmatoarea Conferinta?
Unii participanti nu au avut sugestii de imbunatatire. „Totul a fost aproape perfect asa ca nu am nici o idee ce ar trebui imbunatatit.”, „Cei care au organizat aceasta conferinta sunt plini de creativitate si nu duc lipsa de idei.”
Totusi, cateva lectii de retinut pentru urmatorul eveniment:
a. „Mai multe prezentari ale trainerilor care sa includa realizarile dar si esecurile cursurilor create/ livrate in toata Romania. In acest moment nu exista o lista (evidenta) a acestor cursuri realizate la nivel national pentru ca oricine sa o poata consulta si cere informatii suplimentare.” „Un amestec mai mare a tuturor trainerilor din diferite judete, o impartasire a situatiilor existente in activitatea de trainer bibliotecar sau de ce nu pur si simplu a activitatilor de biblioteca.”
b. „A fost prea scurt! Macar 2 zile pline ar fi necesare! Cei mai multi pleaca inainte de a se termina conferinta”
c. „Daca s-ar desfasura spre toamna ar fi mult mai bine, din punct de vedere al deplasarilor, circulatia trenurilor este ingrozitoare”
d. „invitarea unor traineri care nu au avut contact pana acum cu programul Biblionet”, „Implicarea in sesiunile de speed training a trainerilor din biblioteci, care sa tina sesiunile”
e. „Mai mult timp pentru  Targul de Idei!”

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Arhive

Categorii

Blog Stats

  • 41.729 hits
decembrie 2018
L M M J V S D
« iun.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: