//
citești...
Uncategorized

Ecouri internationale de la Conferinta Bibliotecarilor Traineri 2012

Jennifer Peterson ne împărtăşeşte impresiile sale despre eveniment:

În 2009 programul Biblionet era lansat în  România prin ajutorul generos al Global Libraries și al Fundației Bill și Melinda Gates. Până în februarie 2012, programul formase 2,175 de bibliotecari și echipase peste 1,500 de biblioteci locale cu 6,460 de calculatoare. Din prefața cărții Căutătorii de Povești, o colecție de povești adunate din 60 de biblioteci, ne facem o idee despre cum a transformat programul comunitațile din România:
Dincolo de cifre, programul Biblionet aduce bibliotecile publice in spațiul vital din centrul comunităților. Bibliotecile rurale și urbane devin, din nou, adevărate centre sociale. Până de curând, bibliotecile erau un loc liniștit unde puteai să citești o carte. Acum, oamenii vin la bibliotecă pentru a căuta informații on-line, de la anunțuri de locuri de muncă, la informații despre soldul contului. Adulții vin pentru a participa la cursuri, în timp ce copii vin aici pentru a sta de vorbă cu părinții care sunt plecați la lucru in străinătate.

In recenta mea călătorie în România, am avut plăcerea de a întâlni cei 100 de traineri bibliotecari care sunt responsabili pentru impactul pe care acest îl are în comunitățile din România. Am fost invitată să susțin o prezentare despre webinari la Conferința Internațională a Trainerilor, în frumosul Predeal, România, oraș situat in Munții Carpați. Mulțumesc Biblionet și IREX pentru invitație!

BOG_4614

Incepând cu anul 2009, au fost selectați bibliotecari pentru a activa ca traineri Biblionet în cele 41 de județe din România. Bibliotecarii au devenit traineri susținuti fiind de o bogată experiență în bibliotecă și de o pasiune tangibilă pentru învațarea continuă. Cei care au creeat modelul de ToT au anticipat cât de important este să formezi prin modele neconvenționale. Astfel trainingul este inovativ și distractiv, iar trainerii au devenit întradevăr o echipă.
Conferința care a durat o zi și jumătate nu a făcut excepție! Voi incerca să împărtășesc puțin din momentele magice pe care am încercat să le capturez în notițele mele, deoarece au fost multe, multe lecții pe care putem să le învățăm de la acest program minununat.
După câteva update-uri de la reprezentanții IREX și Biblionet, unul dintre traineri, Margareta Tătăruș, într-un exercțiu de PERSPECTIVĂ, a invitat grupul să reflecte asupra schimbării, având în gând bibliotecile acum 20 de ani, acum 5 ani, și in prezent. “Cea mai mare schimbare o găsim aici în această cameră; voi sunteți responsabili pentru schimbarea din biblioteci!” Ea a pus accentul pe abilitatea trainerilor de a îmbrățișa INOVAȚIA, acceptând provocările cu originalitate. Și în final a vorbit despre MOTIVARE. Ce calități demonstrează motivarea la acești traineri bibliotecari? A adunat câteva răspunsuri cu ajutorul publicului:
•    Dorința permanentă de schimbare, de a face mai mult, pentru tine și pentru comunitate
•    Dorința de a vedea rezultatatele eforturilor tale
•    Trăirea sentimentului de a da înapoi
•    Observarea satisfacției bibliotecarilor locali formați
•    Dorința de schimbare
•    Puterea de a dori sa schimbi pe alții
•    Bucuria de a împărtăși cunoștințe
•    Forțarea altor persoane să îmbrățișeze schimbarea perspectivei
•    Satisfacția, personală, și a celor pe care îi servesc
•    Membrii Comunității/ clienții…pe care îi văd intrând în bibliotecă, îmi văd salariul!
Apoi Margareta a invitat în față pe cei 14 traineri care au format Grupul de Lucru pe Training. A împartășit o tradiție românească, cea care spune că la aniversarea de un an a unui bebeluș, îi este adusă o tavă cu obiecte, copilul alege obiectele care îi atrag atenția iar acestea se spune că i-ar prezice aspirațiile sau viitoarea ocupație. Acești traineri cheie au fost rugați să selecteze câte un obiect de pe tavă și apoi Margareta le-a împărtășit înțelesul. Cred că acesta a fost un exercițiu fantastic pentru a previziona viitoarele roluri în cadrul grupului. Iată obiectele alese si înțelesul lor, tradus de către translatorul meu:
•    Un stick USB – această persoană va ordona informațiile
•    O catapultă – pentru a arunca cu idei către grup
•    Un CD cu muzică – pentru a distra grupul
•    O cutiuța muzicală – pentru lucrurile delicate
•    Un carnet și un pix – pentru a nota sarcinile
•    Un telefon mobil – pentru a organiza comunicarea
•    O lanternă – pentru a fi lumina călăuzitoare
•    O camera video – pentru a documenta procesul
•    O carte cu bancuri – pentru amuzament
•    O cheie – pentru a deshide mințile și sufletele
•    Soarele – pentru a se asigura că se odihnesc și se trezesc cu veselie

După cum știm, cele mai bune povești despre impactul bibliotecilor vin direct de la membrii comunității. Următorul set de prezentări ne-a povestit impactul din 4 biblioteci și, pe lângă invitarea bibliotecarilor, la conferință au fost invitați si membrii comunității impactați de cursurile ținute în bibliotecă.

BOG_4380
Coordonatorii conferinței au pus la dispoziție o traducere în limba engleză a acestor Poveștiri de Succes din România, dar nu pot spune in cuvinte cât de puternic a fost acest segment pentru audiență! Bibliotecarii au fost onorați să fie invitați să participe. Mi-a dat de ințeles cât de respectați sunt acești traineri în comunitatea bibliotecarilor din România, și am incredere în sustenabilitatea reputației lor ca traineri extraordinari. Și poveștirile membrilor comunității au fost atât de puternice!
Mircea Pîslaru și-a împărtășit povestea, și modul în care a beneficiat de cursurile oferite de Biblioteca Municipală din Mediaș, în județul Sibiu de către bibliotecara, Antonela Sofia Barbu.
“Mulțumită internetului și acestui curs, viața mea este diferită. Am folosit anunțurile de pe Facebook să vând nuci și am stat de vorbă cu fiica mea care este plecată din țară. Am devenit prieten cu mulți oameni și, deși mergeam câte 15 km pentru aceste cursuri, BuniNet este o a doua familie pentru mine. O familie de oameni minunați.”
Alte testimoniale de la membrii comunității au fost de la un băiat care învățase să gătească la bibliotecă, și un altul de la o fată de 13 ani care a deprins cunoștințe de viață și tehnologie la biblioteca ei, acolo unde beneficiază de ajutorul matur pe care nu îl are acasă, deoarece părinții ei lucrează în străinatate. Încurajez bibliotecile din SUA să își invite membrii comunității la conferințe!
Înainte de prânz, ceilalți beneficiari ai granturilor Global Libraries care erau prezenți au împărtășit prezentările despre munca minunată pe care o fac în bibliotecile lor. Puteți vedea slide-urile Bulgaria, Botswana, Moldova, Poland și Ukraina (partea unu și doi). Ei de asemenea au la fel de multe lecții de împărtășit și doresc să le mulțumesc pentru discuțiile pe care le-am purtat! WebJunction va continua să prezinte bibliotecile internaționale și asteptăm cu nerabdare să vă împărtășim poveștile.
După prânz, ne-am rotit în 4 sesiuni de speed-training de câte 20 de minute care au avut ca subiecte câteva dintre competențele de bază necesare în susținerea unui curs de succes. Una dintre sesiuni trata modul în care poți gestiona participanții dificili, o altă prezentare ne învață cum putem să facem o analiză de training. Altă sesiune a explorat lucrarea despre interdependență a lui Stephen Covey iar ultima sesiune ne-a învigorat cu o serie de exerciții fizice (distractive!) care explorau ideea de parteneriat și munca în echipă.

Am încheiat sesiunile în acea prima zi cu un “Târg de Idei” pentru cele 7 centre regionale de training pentru a afișa rezultatele muncii în cele 41 de județe. Au fost exemple de cursuri de formare pentru bibliotecari și membrii ai comunității, de parteneriate de succes și de bune practici în programare și marketing. Au fost schimbate multe idei și puteai să simți mândria în munca desfășurată. Verificați pozele de la targul de idei pe care le-am postat pe pagina de Flickr a WebJunction.
Nu numai că programul Biblionet a reușit să îi conecteze pe acești traineri la poveștile de impactul pe care l-au avut ci a fost capabil să conecteze agențiile guvernamentale de bază din țară și din Europa.

Luminta Corneanu
Un onorat oaspete al conferinței, Luminiţa Corneanu din partea Ministerului Culturii din România, a împărtășit cu mândrie succesul campaniei de PR, advocacy și proiectului de marketing, Căutătorii de Povești în care Bibilonet a lucrat cu 4 jurnaliști cunoscuți care au călătorit în 60 de biblioteci pentru a aduna povesti reale de la trainerii Biblionet. Proiectul constă într-un website, o versiune printată și un e-book cu poveștirile. O versiune în limba engleză a e-book-ului va fi disponibilă undeva la inceputul anului viitor (2013), dar pânâ atunci puteți viziona multe dintre povești care deja sunt traduse, și puteți vizualiza fotografiile nemaipomenite care însoțesc această carte. Luminița mi-a împărtășit faptul că aceasta carte plină de povești a fost o unealtă extrem de utilă în a demonstra impactul programului Biblionet. A prezentat această carte membrilor Parlamentului și în organismele locale de guvernare din țara pentru a prezenta importanța bibliotecilor în România.
Echipa proiectului a prezentat câteva dintre planurile viitoare care includ programe inovative pentru bibliotecile care iși vor ajuta astfel mai bine comunitatea. Unul dintre proiecte va ajuta bibliotecile să formeze doctorii din provincie în domeniul tehnologiei medicale de bază pentru a accesa mai bine oportunitățile de formare în domeniul medical, care apoi i-ar ajuta să ofere servicii medicale on-line către pacienții din zone greu accesibile. Aștept cu nerăbdare anul următor și știu că România va beneficia cu siguranță mai mult de pe urma muncii din biblioteci.

Mulțumesc, tuturor traineilor bibliotecari pe care i-am intâlnit! Aveți multe de oferit bibliotecilor și bibliotecarilor din întreaga lume!
Sursa: http://www.webjunction.org/news/webjunction/Impact_of_Romanias_Libraries.html

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Arhive

Categorii

Blog Stats

  • 41,659 hits
ianuarie 2013
L M M J V S D
« nov.   feb. »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: